Romantyczny deser

4-5 porcje / 25 minut  /  łatwe

Deser z galaretką z owocami, musem czekoladowym i kruchymi ciasteczkami

. Idealny w zestawieniu z gorzką kawą lub jako słodkie zakończenie romantycznej kolacji we dwoje.

Składniki:

Warstwa galaretka:
  • dowolne owoce sezonowe; ja użyłam truskawek choć równie dobrze mogą to być maliny, borówki;
  • galaretka (w pasującym do owoców kolorze); u mnie truskawkowa.
Warstwa mus czekoladowy:
  • 240 g gorzkiej czekolady,
  • 4-5 łyżek likieru amaretto,
  • 4 łyżki wody,
  • 30 g masła,
  • 3 duże jajka (osobno wybij białko i żółtko),
  • 50 g cukru,
  • 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36%.
Dodatkowo:
  • kilka kruchych ciasteczek; ja wykorzystałam pieguski z kawałkami czekolady i orzechów,
  • opcjonalnie coś do ozdobienia deseru; w moim przypadku to czekoladowe serduszka, ale można również użyć owoców, wykorzystanych do galaretki.

Przygotowanie:

Warstwa galaretka:
  1. Truskawki pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do wcześniej przygotowanych pucharków i zalałam galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Całość wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
Warstwa mus czekoladowy:
  1. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam alkohol i wodę. Po uzyskaniu gładkiej masy dodałam masło i całość zmiksowałam.
  2. Następnie ubiłam na sztywno białka, pod koniec ubijania stopniowo dodawałam cukier.
  3. W kolejnym kroku do czekoladowej masy na zmianę dodawałam żółtka i ubite białka.
  4. Na koniec do powstałej masy dodałam ubitą śmietanę kremówkę.
  5. Pamiętaj żeby ubite białka i śmietanę mieszać bardzo delikatnie.
  6. Jeśli planujesz użyć bitej śmietany do wykończenia deseru odłóż 3-4 łyżki do oddzielnej miseczki przed dodaniem do masy czekoladowej.
  7. Powstałą masę wyłożyłam do pucharków z galaretką. Całość musi zostać w lodówce przez ok 3 godziny.
  8. Tuż przed podaniem na warstwę musu czekoladowego wysypałam pokruszone pieguski. Zależało mi aby podczas jedzenia były one wciąż kruche. Za wczesne ich dodanie spowoduje, że zrobią się miękkie. Na pokruszone ciasteczka wyłożyłam trochę bitej śmietany odłożonej podczas przygotowywania musu. Całość ozdobiłam czekoladowymi serduszkami.

Porady

  • Oczywiście można przygotować mniej kaloryczną i słodką wersję. Wystarczy zalać owoce galaretką i ozdobić dowolnymi składnikami. Na galaretkę można też wyłożyć tylko bitą śmietanę lub kruche ciasteczka z bitą śmietaną pomijając mus czekoladowy. Wszystko zależy od Waszej kulinarnej fantazji! :)

IMG_20190213_194013 52115586_1041198836088513_3358702332853354496_n51672198_2287132624651685_2262364973671907328_n52567700_239392720342346_7536790104006721536_n

 Romantyczny deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *