Bułeczki orkiszowo-żytnie

20szt (małych)/ ok. 2 godz. /  średnie

Składniki:
  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 200g mąki orkiszowej typ 700
  • 8g drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • 350ml ciepłej wody
  • ziarenka (do posypania)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  3. Po tym czasie należy uformować bułeczki, ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  4. Posyp wedle uznania ziarenkami.
  5. Zostaw na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  6. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika w temp. 200°C .
  7. Piecz przez 20-25 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, bułki posmaruj pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
Porady:
  1. Najlepiej użyj mąki specjalnej do wypieku domowego chleba typ 720. W moim przypadku najlepiej sprawdza się mąka Melvit. Jeżeli chodzi o mąkę orkiszową polecam firmę RADIX-BIS oraz mąkę firmy VIVI – zdrowo żywi.
  2. Do posypania możesz użyć ziaren słonecznika, siemienia, dyni, czarnuszki, maku.
  3. Jeżeli nie masz wystarczająco czasu na formowanie bułeczek wystarczy, że wyłożysz je łyżką na blachę. Łyżkę należy za każdym razem moczyć w szklance z wodą.

52762279_776013689458490_4002237228641157120_n 52611689_372037886949586_4264656290157953024_n

Ps. Bułeczki ze zdjęcia wykładane były tylko łyżką. Może nie wyglądają jak bułki z piekarni ale są o niebo lepsze i zdrowsze.

                                                                                                                                                                                                               Jola ♥

 Bułeczki orkiszowo-żytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *